Backup-check

Elke ondernemer is afhankelijk van zijn IT voor zijn onderneming. Al zijn belangrijke gegevens  zijn door middel van IT beschikbaar. Vaak beseft men zich ook nog dat dit een kwetsbare situatie is en heeft men maatregelen genomen om,  op periodieke basis, een backup te maken van deze gegevens.

Als het helemaal goed voor elkaar is, wordt deze backup ook elders bewaard.  Daarnaast wordt men regelmatig geïnformeerd over het al dan niet succesvol verlopen van het backup proces. Als hier enkele malen fouten uitkomen wordt er aktie genomen.

Dit draagt echter een enorm risico met zich mee. Er wordt vanuit gegaan dat de succesvol gemaakte backup ook bevat wat er zo belangrijk is! Ook wordt aangenomen dat deze backup ook bruikbaar is wanneer er iets moet worden hersteld!

Helaas maar al te vaak is er, bij het inrichten van het backup proces, wel rekening gehouden met de situatie van dat moment maar is die situatie intussen verandert. Er zijn bijvoorbeeld datalocaties bij gekomen, users bijgekomen of updates aan het systeem uitgevoerd. Hierbij is het heel wel mogelijk dat er zaken zijn vergeten.

Wanneer er een backup wordt gemaakt van een domein-controller, is het van groot belang om het wachtwoord van de Schema-master te hebben opgeslagen. Zonder die data is een AD-backup helemaal niet terug te zetten.

Waneer er met een Microsoft Windows Small Business Server wordt gewerkt, zijn de backup’s zogenaamde “volledige incrementele backup’s.” Hiermee is het mogelijk om, in geval van het uitvallen van de server-hardware, een restore-actie te doen naar een nieuwe, of andere server.  Dit heeft als doel om zo snel mogelijk het domein weer in de lucht te brengen en de mail en andere data weer beschikbaar te maken.

Het is van groot belang om die backup’s op periodieke basis te testen op inhoud en bruikbaarheid ten behoeve van een restore-actie.

Hart4IT biedt deze controle als dienst aan voor haar klanten.

Op periodieke basis, bijvoorbeeld 4 keer per jaar, wordt een van de bestaande backup’s gebruikt om een restore op een dummy server te doen of om een volledige recovery van de betreffende server te doen naar een virtuele server. Naar wens kan de klant vervolgens toegang krijgen tot deze server om zijn eigen data-integriteit vast te stellen.

Hiermee krijgt u als ondernemer de zekerheid dat, in geval van een calamiteit, uw gegevens daadwerkelijk veilig zijn en de uitval van een systeem zo min mogelijk uitval kan veroorzaken.